Viime vuonna näihin aikoihin kirjoitin vuorimäntyjen typistämisestä. Näin juhannuksen tienoilla on sopiva aika typistää vuorimännyt (Pinus mugo), jotta ne kasvaisivat tuuheiksi ja kauniiksi. Leikkaaminen ei tietenkään ole välttämätöntä ja kasvivalintoja tehdessä kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, kuinka suuria kasveista täysikokoisina tulee, jotta kasvit mahtuisivat kasvamaan kasvupaikoillaan ilman turhaa leikkaamista. Vuorimänty voi kasvaa 3-4 metriseksi vinorunkoiseksi puuksi vapaasti kasvaessaan. Vuosikasvuja typistämällä kasvi saadaan haarottumaan ja pysymään tuuheana. Tänä vuonna asiakkaat ovat aika paljon kyselleet ohjeita havujen leikkaamiseen, joten ajatelin kertoa muutamia leikkausvinkkejä.
Paras leikkausajankohta havukasvien leikkaamiseen on kevättalvella (suojasäällä) ennen kasvun alkamista tai loppukesällä / syksyllä kasvun päätyttyä. Pieniä hoitoleikkauksia (mm. vuorimäntyjen typistäminen) voidaan hyvin tehdä kesälläkin. Pihdat (Abies), kuuset (Picea) ja männyt (Pinus) vuotavat runsasti pihkaa, joten oksia poistettaessa kannattaa jättää noin 5 cm oksatappi, joka poistetaan vasta kuivuneena. Näin pihka ei sotke runkoa.
Parhaiten leikkaamista kestävät katajat (Juniperus), lehtikuuset (Larix), marjakuuset (Taxus) ja tuijat (Thuja). Näitä voi siis hyvin leikata muotoon. Toisin kuin muut näistä, lehtikuusi pudottaa neulasensa joka vuosi, joten jos haluat talvellakin vihreän muotopuun, ei kannata valita lehtikuusta.
Havukasveja ei voi nuorentaa leikkaamalla alas, koska vanhasta vuosikasvusta ei puhkea uusia silmuja (poikkeuksena marjakuusi). Samasta syystä koskaan ei saisi leikata pidemmältä kuin edellisinä vuosina, vaan uutta vuosikasvua pitäisi jäädä edes vähän. Havuja ei myöskään leikata istutettaessa. Leikkaustarve rajoittuu yleensä lähinnä pieniin hoito- ja muotoleikkauksiin.
Talven jälkeen poistetaan kuolleet ja murtuneet versot sekä mahdolliset kilpalatvat. Tarvittaessa kasveja voidaan harventaa ja madaltaa, tällöin on kuitenkin syytä muistaa, että terveitä neulasia ja versonkärkiä tulee jättää leikkauskohdan alapuolelle. Leikattava kuusi- tai muu havupuuaita vaatii hoitoleikkauksen kerran vuodessa pysyäkseen siistinä (lisätietoja: www.suomalainentaimi.fi).
Mikäli havuja ei jostain syystä pysty leikkaamaan itse, voi apua pyytää ammattilaiselta. Palveluihimme kuuluu piha- ja vihersuunnitelmien sekä kivituotteiden lisäksi myös kaikki pihan hoitotyöt. Kotipihalla (tai vapaa-ajan asunnon pihalla) teetetty viheralueiden hoitotyö on kotitalousvähennyskelpoista (http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys).
Tämän vuorimännyn vuosikasvut ovat typistämistä vailla. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti