maanantai 10. kesäkuuta 2013

Istutusalueen rajaaminen

Kasveilla, ja varsinkin niin kutsutuilla rikkakasveilla on taipumus levitä. Sopivassa määrin se on hyvä asia, mutta varsinkin tuo rikkakasvien leviäminen halutaan yleensä estää. Erityisen ikävää kasvien leviäminen on silloin, kun on juuri saanut valmiiksi uuden istutusalueen, ja sitten ympäröivältä pihalta alkaa pikkuhiljaa levitä sinne epätoivottuja kasveja. Leviäminen voidaan estää (ja samalla vähentää kitkemisen tarvetta) rajaamalla istutusalue kunnolla.

Istutus- ja nurmialueet kannattaakin aina erottaa toisistaan ja muista pintamateriaaleista jotenkin. Esimerkiksi erilaiset reunatuet (reunakivi, reunalankku tms.) ovat hyviä ja näyttäviä ratkaisuja. Näkymättömämpiä vaihtoehtoja ovat mm. juuri(este)matto ja nurmikon reunanauha. Tällaisen reunaelementin ansiosta eri materiaalit pysyvät helpommin omilla paikoillaan, eikä esimerkiksi nurmikko pääse leviämään niin helposti istutuksiin tai kiveyksille. Tietenkään ne eivät kokonaan poista hoidon tarvetta, mutta vähentävät kyllä huomattavasti.

Reunatuista pitkäikäisimpiä ovat ilman muuta kivet. Reunakivillä saadaan volyymia istutusalueeseen ja näyttävyyttä koko pihalle. Meiltä löytyy useita erilaisia graniittisia reunakiviä, sekä muurikiviä, joita myös voidaan käyttää istutusalueen reunatukena. Ota yhteyttä tai tule käymään, niin mietitään juuri teidän pihallenne sopiva ratkaisu!

Rakensimme vastikään Viitasaarelle esittelyalueen yhteistyössä Rautakauppa Mehto Oy:n ja Viitasaaren kaupungin kanssa. Istutusalue oli tarkoitus erottaa vanhasta kasvillisuudesta suodatinkankaan avulla, mutta kaupungin isännät (tai rengit), olivat niin nopeita otteissaan, ettei uuden kasvualustan alle ehtinyt saada mitään kankaita. Jätimme myös tarkoituksella reunatuet yms. laittamatta mallialueen ja vanhan kasvuston välille, tarkoituksena testata kuinka hyvin pelkällä kasvillisuudella saa pidettyä leviämisen kurissa. Istutimme kaikille "vanhaa" kasvillisuutta vasten tuleville reunoille kuunliljoja, jotka kasvavat sen verran isoiksi ja tiheiksi, että niiden pitäisi melko hyvin saada estettyä leviäminen "ulkoa päin". Toki vie aikaa, ennen kuin kuunliljat ovat levinneet riittävästi. Siihen asti täytyy kitkemällä yrittää pitää ulkopuolisen kasvuston (mm. lupiini) leviäminen kurissa.

9.6. oli jo havaittavissa mm. lupiinin leviämispyrkimykset istutusalueelle.

Muutoin istutukset näyttivät voivan hyvin, huolimatta kuumasta ja sateettomasta alkukesästä. Erityisesti kuunliljat olivat jo melko kookkaita. Samoin koivuangervot, joista salaa olin huolissani, näyttivät lähteneen kasvamaan. Kiitos siitä Rautakauppa Mehto Oy:n hyvälle hoidolle!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti