maanantai 28. huhtikuuta 2014

Pitsakivi / paistokivi

Graniittisen pitsakiven avulla saat paistettua kotona rapeita pitsoja. Pitsakiviä on hieman eri kokoisia. Esimerkiksi 300 x 300 x 10 mm kokoinen kivi sopii hyvin sähköuuniin. Leivinuunissa ei suositella käytettävän näin ohutta kiveä, vaan 20-30 mm vahvuinen kivi sopii paremmin leivinuunissa paistamiseen. Kiveä käytettäessä on huomioitava, että liian nopeasti tapahtuvat suuret lämpötilanvaihtelut aiheuttavat jännitteitä, jotka saattavat hajottaa kiven. Tämän vuoksi paistokivi laitetaan AINA kylmään uuniin. Uunin lämpiäminen saattaa kestää kiven kanssa hieman kauemmin kuin normaalisti. Kiveä ei myöskään koskaan saa jäähdyttää kylmällä vedellä. Paistamisen jälkeen kiven annetaan jäähtyä rauhassa (mieluiten uunissa paikoillaan) ennen puhdistamista. Kivi puhdistetaan pyyhkimällä rätillä, tai tiskiharjalla ja lämpimällä vedellä. Tarvittaessa voidaan käyttää mietoa käsitiskiainetta. Varo kolhimasta kiveä, ettei se halkea kuumennettaessa.

Voit paistaa pitsat suoraan kiven päällä, jolloin tuloksena on erittäin rapea pitsa. Voit myös käyttää leivinpaperia kiven ja pitsan välissä (uuniin siirtäminen on helpompaa). Paperin kanssa pitsapohjasta ei tule aivan yhtä rapea, mutta kuitenkin aivan erilainen kuin ilman kiveä. Leivinpaperia ei kannata käyttää leivinuunissa paistettaessa. Periaatteessa uunin voi sammuttaa siinä vaiheessa kun pitsan laittaa paistumaan, mutta jos aikoo paistaa useampia pitsoja, kannattaa uuni jättää päälle. Itse en ole käyttänyt kiven kanssa paistaessani uunin pitsatoimintoa, vaan paistanut pitsat kuumassa uunissa alalämmöllä tai ylä- ja alalämmöllä. En ole vielä päässyt selvyyteen, kummasta pidän enemmän. Alalämmöllä paistaessa pitsa on päältä vaaleampi, mutta juuri muuta eroa ei mielestäni ole.

Voit käyttää paistamisessa leivinpaperia...
(paistumassa oma sovellus)

...Tai paistaa pitsan suoraan kiven päällä.
(uunissa Italiano THETKI-Teemun ohjeella)
Kiven annetaan jäähtyä rauhassa. Ei saa jäähdyttää kylmällä vedellä!

Valmis italiano jäähtymässä. Oli muuten hyvää!
Tästä linkistä pääsee tutustumaan pitsan ja etenkin pohjan ohjeeseen.
Suosittelen lämpimästi tutustumaan ja kokeilemaan! :)

Pitsojen lisäksi voit paistaa kivellä oikeastaan mitä tahansa muutakin, leipää, rieskoja, piirakoita, jne. Kannattaa kokeilla! Olisi mukavaa jos kertoisitte kommenteissa mihin kaikkeen olette pitsa/paistokiveä käyttäneet.

Myymme pitsakiviä esimerkiksi Pihtiputaalla 3.-4.5. järjestettävillä Elämää maaseudulla 2014 -messuilla. Osastomme numero on 39 (Pihtipudas-salissa). Tervetuloa käymään!

OSTA HETI VERKKOKAUPASTA https://www.kiviteos.fi/tuote/pitsakivi-18-mm-vahva-toimitettuna/

3 kommenttia:

 1. Ai niin. Pakastamalla kiven (VAROVASTI) siitä saa hyvän kylmäpatterin esimerkiksi tarjoilupöytään. Mitä paksumpi kivilaatta, sitä kauemmin se pysyy kylmänä. Käytimme tällaista menetelmää mm. yrityksemme 15-vuotisjuhlassa avoimien ovien päivänä. Tällä menetelmällä saimme pidettyä täytekakut koko päivän tarjolla. Taisimme kyllä vaihtaa kiven välillä...

  VastaaPoista
 2. Miten laitat kiven kylmään leivinuuniin? Poltetaanko puut kiven päällä vai??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leivinuunia varten kiven voi esilämmittää esimerkiksi sähköuunissa. Kiven päällä puita ei kannata polttaa, ettei kivi lämpiä epätasaisesti (epätasaisen lämpiämisen seurauksena kivi saattaa haleta). Isossa leivinuunissa kivi voi mahtua lämpiämään uunissa samaan aikaan kun tulia poltetaan. Tässä on kuitenkin noudatettava erityistä varovaisuutta.

   Poista